Konkurssipesän hakeutuminen ennakkoperintärekisteriin

Konkurssiasiamiehen toimisto

Konkurssiasiain neuvottelukunnassa verohallinnon edustaja kiinnitti huomiota siihen, että konkurssipesät eivät aina hakeudu ennakkoperintärekisteriin, vaikka näin kannattaisi menetellä. Jos konkurssipesä laskuttaa työkorvauksia tai muita ennakkoperinnän alaisia suorituksia, mutta ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, on laskun maksajan toimitettava ennakonpidätys. Ennakonpidätys tulee toimitettavaksi siitä riippumatta, perustuuko laskutus konkurssivelallisen ennen konkurssia tekemään työsuoritukseen vai konkurssipesän konkurssin alkamisen jälkeen teettämään työsuoritukseen.

Mikäli ennakonpidätys liittyy konkurssissa valvottavaan tuloveroon, voi konkurssipesä kuitenkin olla jälkikäteen oikeutettu saamaan pidätetyn määrän verohallinnolta. Jos ennakonpidätys liittyy konkurssimenettelyn ulkopuoliseen tuloveroon, käytetään se sen sijaan ensisijaisesti kyseiselle tuloverolle ja vain mahdollinen ylijäämä palautetaan konkurssipesälle verotuksen päättymisen jälkeen (ks. KKO:2008:47 ja Turun HO 1.7.2005 t 1725). Asiaan liittyvä selvittely aiheuttaa sekä konkurssipesälle että verohallinnolle tarpeetonta työtä, joka olisi vältettävissä ennakkoperintärekisteriin hakeutumalla.

Konkurssipesän haltuunottoa koskevassa konkurssiasiain neuvottelukunnan suosituksessa nro 1 kohdassa 2 on todettu asiasta seuraavasti: ”Velallinen poistetaan ennakkoperintärekisteristä konkurssin alettua. Konkurssipesä merkitään ennakkoperintärekisteriin hakemuksesta. Konkurssipesän kannattaa hakeutua ennakkoperintärekisteriin, jos konkurssipesä lähettää laskuja sellaisista työ- ja käyttökorvauksista, joista maksaja olisi velvollinen suorittamaan ennakonpidätyksen.” Kun konkurssipesä hakeutuu ennakkoperintärekisteriin, se tarvitsee oman Y-tunnuksen.

Ennakkoperintärekisteriin hakeutumisesta ja sieltä poistamisesta löytyy lisätietoja verohallinnon sivuilta:Konkurssi – osakeyhtiö ja osuuskunta – vero.fi. Ennakkoperintärekisteriä on lyhyesti käsitelty myös verohallinnon ohjeessa Konkurssipesän pesänhoitajan ohje – vero.fi, johon on koottu tietoa veroasioiden hoitamiseen liittyvistä konkurssivelallisen ja konkurssipesän tehtävistä sekä ohjeita verohallinnon kanssa asioimiseen. Lisätietoja ennakkoperinnästä ja ennakkoperintärekisteristä saa verohallinnon neuvonnasta. Yksittäistä konkurssipesää koskevien tiedustelujen osalta pesänhoitaja voi olla yhteydessä kyseistä konkurssia hoitavaan asianvalvojaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit