Kysymys 14: Pesänhoitopalkkio ja tuomioistuinmaksut vähävaraisessa konkurssipesässä

Kysmys

Miten pesänhoitajan on meneteltävä palkkionsa suhteen vähävaraisessa konkurssipesässä, jossa tuomioistuin on määrännyt konkurssin raukeamaan, eivätkä pesän varat riitä sekä tuomiosituinmaksujen että tuomioistuimen vahvistaman pesänhoitajan palkkion maksamiseen? Miltä osin pesänhoitaja voi nostaa palkkionsa konkurssipesän varoista?

Vastaus

Konkurssia koskevien asioiden käsittelymaksuista käräjäoikeuksissa säädetään oikeusministeriön asetuksessa eräistä tuomioistuinten hakemusmaksuista vuosina 2022–2024 (1123/2021). Asetuksen 2 §:n mukaan konkurssiin asettamisesta peritään konkurssipesältä 690 euroa ja muusta kuin jakoluettelon vahvistamiseen päättyvästä konkurssiasiasta 320 euroa.

Konkurssilain 10 luvun 4 §:n 1 momentin mukaan pesänhoitajalla on konkurssin rauetessa oikeus saada kohtuullinen palkkio ja korvaus hänelle aiheutuneista tehtävän kannalta tarpeellisista kustannuksista. Palkkio ja korvaus otetaan konkurssipesän varoista. Pesänhoitajalla on oikeus pidättää konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta palkkion ja korvauksen maksamista varten sekä myydä omaisuutta ja ottaa saatavansa myyntihinnasta. Muilla massavelkojilla ei ole tähän oikeutta. Näin ollen pesänhoitaja on separatistivelkojan asemassa suhteessa muihin massavelkojiin. Pesänhoitajan asema separatistivelkojana todetaan konkurssiasiain neuvottelukunnan raukeavia konkurssipesiä koskevassa suosituksessa (suositus nro 14, kohta 7) sekä neuvottelukunnan pesänhoitajan palkkiota koskevassa suosituksessa (suositus 13, kohta 9.2.4).

Yllä mainituilla perusteilla pesänhoitaja voi nostaa käräjäoikeuden vahvistaman palkkion ja kulukorvauksen täysimääräisesti pesän varoista ennen kuin maksaa muita massavelkoja, mukaan lukien tuomioistuinmaksut.

Konkurssilain 16 luvun 2 §:n mukaan konkurssipesä vastaa velasta, joka johtuu konkurssimenettelystä. Konkurssilain 10 luvun 6 §:n 2 momentin mukaan konkurssimenettelyn kustannuksina pidetään muun muassa tuomioistuinmenettelystä perittäviä oikeudenkäyntimaksuja. Tuomioistuinmaksulain (11.12.2015/1455) 6 §:n mukaan konkurssiasiassa maksu peritään konkurssin alettua konkurssipesän varoista. Tuomioistuinmaksut ovat näin ollen konkurssipesän velkaa, josta pesänhoitaja tai tämän edustama yhteisö eivät vastaa. Tämä kanta on otettu myös konkurssiasiamiehen aikaisemmassa kannanotossa, joka on julkaistu 19.5.2014.

Julkaistu 19.6.2023