Asiasanat

Aiheen mukainen hakemisto:

Kaikki asiasanat

Pesänhoitajan palkkio

Kysymys 10: Vastuu konkurssiasiassa perittävästä tuomioistuinmaksusta

Kysymys

Voiko pesänhoitajalle tai hänen edustamalleen asianajotoimistolle muodostua velvollisuus maksaa konkurssiasian tuomioistuinmenettelystä perittäviä maksuja, esimerkiksi konkurssiin asettamisesta perittävää 220 euron tai konkurssinraukeamispäätöksestä perittävää 105 euron maksua?

Vastaus

Ei. Konkurssilain 16:2 §:n mukaan konkurssipesä vastaa muun muassa velasta, joka johtuu konkurssimenettelystä. Konkurssilain 10:6.2 §:n mukaan konkurssimenettelyn kustannuksina pidetään muun muassa tuomioistuinmenettelystä perittäviä oikeudenkäyntimaksuja. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (26.7.1993/701) 5 §:n 1 momentin mukaan konkurssiasiassa maksu peritään konkurssin alettua konkurssipesän varoista.

Maksut on siis säädetty nimenomaan konkurssipesän vastuulle. Näin ollen pesänhoitaja henkilökohtaisesti tai hänen edustamansa asianajotoimisto ei voi joutua niistä vastuuseen eikä ole velvollinen suorittamaan niitä omista varoistaan.

Pesänhoitajalle maksetaan palkkiona ja kustannusten korvauksena pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta valtion varoista enintään 500 euroa ja vain siltä osin kuin konkurssipesän varat eivät riitä palkkioon ja korvaukseen (KonkL 10:4 ja 10:5). Laissa säädetty palkkio ei sisällä arvonlisäveroa vaan se on lisättävä edellä mainittuun määrään. Myöskään tästä pesänhoitajalle maksettavasta suorituksesta ei voida tuomioistuimen konkurssiasiassa perimiä maksuja vähentää, sillä ne ovat konkurssipesän velkaa, josta pesänhoitaja ei vastaa.

Pesänhoitaja voi pyytää, että tuomioistuin vapauttaa vähävaraisen konkurssipesän ko. maksuvelvollisuudesta. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain 7 §:n 3 momentin mukaan, jos maksun periminen olisi kohtuutonta, asian käsitellyt viranomainen tai maksun määräävä virkamies voi yksittäistapauksessa määrätä, ettei maksua peritä.

Julkaistu 19.5.2014