God boförvaltarsed – Information som offentlig utredare överlåtit till medierna
Diarie 74/31/23 – 12.3.2024
A hade förordnats till boförvaltare över X Ab:s konkursbo. På konkursombudsmannens ansökan fattade tingsrätten beslut om att konkursen fortsätter som offentlig utredning. Konkursombudsmannen förordnade A till offentlig utredare. B krävde att konkursombudsmannen byter offentlig utredare eftersom A enligt B hade agerat i strid med god boförvaltningssed och i offentligheten uttalat sig om konkursboets angelägenheter. A bestred B:s påståenden.
På ärendet tillämpades bl.a. rekommendationerna i kapitel 8 i delegationen för konkursärendens rekommendation nr 5:
- Boförvaltaren svarar för att informera utomstående eller massmedia. Boförvaltaren ska dock beakta att konkursboets verksamhet inte är offentlig, utan borgenärernas privata självförvaltning.
- Att någon uppgift om gäldenären eller konkursboet inte ska hemlighållas enligt 14 kap 13 § i konkurslagen innebär alltså inte att boförvaltaren har en entydig rätt att lämna ut uppgiften till utomstående eller massmedia.
- Boförvaltaren kan dock på begäran lämna ut offentliga, grundläggande uppgifter om konkursgäldenären och konkursförfarandet till utomstående och massmedia.
- Boförvaltaren kan lämna ut andra offentliga uppgifter, om ett skäl som främjar vården av boet eller någon annan godtagbar orsak föreligger.
- Om avsevärt offentligt intresse riktas mot gäldenären eller konkursboet och det är i boets intresse att lämna ut uppgifter till massmedia, ska boförvaltaren i ett så tidigt skede som möjligt diskutera om informationssättet och informationens innehåll med de största borgenärerna. Boförvaltaren kan vid behov utarbeta ett pressmeddelande eller arrangera en presskonferens för massmedia för att informationen ska kunna skötas effektivt och centraliserat.
- Boförvaltaren ska vid behov lägga fram informationssättet och innehållet för borgenärerna att avgöra vid borgenärssammanträdet.
A hade på ett allmänt plan med journalisterna diskuterat det material som massmedierna hade i sin besittning. Den tämligen stora mängden handlingar hade inhämtats ur offentliga register, av myndigheter och vid domstolen. Av materialet framgick det inte att A skulle ha gett massmedierna sådan sekretessbelagd information som avses i 14 kap. 13 § i konkurslagen eller att A skulle ha agerat i strid med god boförvaltningssed. Av materialet framgick det att A hade gett massmedierna offentlig basinformation i anknytning till konkursen. I ärendet fäste man den offentliga utredarens uppmärksamhet vid att felaktiga uppgifter ska rättas, om sådana observeras.
Åtgärdsmotionen föranledde inga åtgärder av konkursombudsmannen.